Butikker skal betale moms af overskudsvarer

Butikker skal betale moms af overskudsvarer

Der har gennem lang tid været stor fokus på minimering af spild af butikkernes overskudsvarer. Hver dag smider fødevarebutikker store mængder mad ud, fordi det enten ikke lever op til standarden eller det ganske simpelt ikke bliver solgt. Det kan for den almindelige forbruger være uforståeligt, at man ikke finder måder at minimere dette spild på. En af årsagerne til at butikkerne smider varerne ud frem for at forære dem væk, kan findes i momsreglerne. Det kan rent faktisk koste butikkerne penge at give tingene væk.

Som reglerne er i dag, skal butikker betale moms, når de afsætter varer til forbrug. Momsen betales af salgsprisen, men da der ikke er en salgspris ved donation, beregnes momsen i stedet af butikkens indkøbspris. De regler udspringer som bekendt af et EU-direktiv. Hvis en butik kasserer en vare, som dermed ikke forbruges, skal der ikke betales moms. Dermed kan for eksempel supermarkeder med fødevarer i overskud have et incitament til at kassere varerne frem for at donere disse til sociale formål.

Der er mulighed for at udlevere overskudsvarer momsfrit

I 2015 blev der gennem et styresignal fra SKAT (SKM2015.664.SKAT) meldt ud, at fødevareproducenter, fødevaregrossister og supermarkeder med flere kan udlevere overskudsvarer til hjælpeorganisationer mod en enhedspris, for eksempel 1 kr. pr. kg fødevarer, for at undgå at skulle betale en uforholdsmæssig høj moms af overskudsvarerne.

Butikkerne får dermed en faktisk - og meget lav - salgspris, som de skal beregne moms af. Har en butik for eksempel 10 kg overskudsvarer, som den har indkøbt til sammenlagt 1.000 kr. eksklusive moms, kan den vælge at udlevere varerne samlet til en hjælpeorganisation til en meget lav salgspris på for eksempel 10 kr.

Salget vil i henhold til styresignalet medføre en momsbetaling på kun 2 kr. Dette skal ses i forhold til, at butikken ville skulle betale et momsbeløb på 250 kr., hvis de samme varer blev givet væk (doneret) til for eksempel kunder eller forbipasserende på gaden.

 

Kilde: Skatteudvalget 2017-18 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 188.

Jeg ønsker at blive kontaktet

Felter markeret med * er påkrævet.

Del på:

Relaterede artikler